Hlavní obsah

Český mák v ohrožení, válcuje ho technický z dovozu

Praha

Osevní plochy máku v Česku v posledních letech výrazně klesají. Zatímco v roce 2008 se tato plodina v tuzemsku pěstovala takřka na 70 000 hektarech, letos její osevní plocha činila již jen 18 363 hektary. Hlavním důvodem poklesu jsou dovozy levného nepotravinářského makového semene.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nepotravinářský mák kvůli nízké ceně některé firmy dováží do ČR a přimíchávají ho k tomu českému. Ministerstvo zemědělství chce proto pravidla pro uvádění potravinářského máku na trh zpřísnit.

Politování nad tímto stavem vyslovil prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož na úkor této v českých zemích po staletí pěstované plodiny dále rostou plochy řepkových a obilných polí, což není dobře.

Do Česka dovážené technické máky jsou odpadem z farmaceutické výroby a nejsou určeny pro kulinární účely. Pěstují se kvůli morfinovým alkaloidům, které se následně používají při výrobě léků.

Takto získané semeno nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku.

Hrozí ztráta dobrého jména

Pěstitelé a vývozci vidí jako hlavní problém ztrátu dobrého jména českého máku na zahraničních trzích v důsledku vývozů míchaných směsí.

"Pro to, aby se udržela i kvalita potravinářského máku uváděného do oběhu, připravilo ministerstvo zemědělství novelizaci legislativy, ve které bude stanoven nejvyšší obsah morfinu v semeni máku na 25 mg/kg máku," uvedl mluvčí ministerstva Jan Žáček. Pokud bude legislativní proces bez komplikací, mohla by nová legislativa začít platit od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám