Hlavní obsah

Na jedno místo je v Česku 12 uchazečů, nezaměstnanost v létě stoupla

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Nezaměstnanost v Česku v červenci vzrostla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta. O práci se ucházelo 485 597 lidí, což je meziměsíčně o 11 011 více. O 3,9 procenta ubylo volných pracovních míst. Na jedno připadá téměř 12 uchazečů. Uvedlo to ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku za červenec stoupla.

Článek

Nárůst nezaměstnanosti způsobila letní sezóna, ve které pravidelně roste počet lidí bez práce, špatné výsledky z průmyslu a stavebnictví a příliv nových absolventů. „V létě totiž firmy pravidelně zastavují nástup nových zaměstnanců,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že podle nepsaného pravidla většina firem plánuje nástupy až k prvnímu září.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

nezaměstnanost k březnu 2013

„Situace na trhu práce je rovněž pochopitelně napjatá z důvodu recese české ekonomiky, což se projevuje zejména poklesem volných pracovních míst,“ sdělil analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. V průběhu července bylo nově zaevidováno 48 423 osob, což je v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 6986 lidí méně.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 44 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (15,8 procenta), Bruntál (15,5 procenta) a Děčín a Karviná (shodně 13,8 procenta). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (4,2 procenta) a v Praze (4,3 procenta).

Nezaměstnanost dál poroste

Podle jednotlivých analytiků by měla nezaměstnanost do konce roku stoupnout až někam k hranici devíti procent. „Pokles ekonomické výkonnosti České republiky se v prvním pololetí letošního roku na pracovním trhu ještě plně neprojevil,“ připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Podle Libora Stodoly ze společnosti PwC Česká republika nová sezónní místa v nejbližší době nepřibudou, naopak řady nezaměstnaných ještě rozšíří čerství absolventi, kteří si prodloužili prázdniny, a ti, jimž skončí sezónní zaměstnání.

„Firmy ani stát nová pracovní místa příliš nevytváří. Jejich ochota nabírat bude záležet na vývoji globální ekonomiky, který bude základem pro míru optimismu při plánech na příští rok,“ dodal Stodola.

Reklama

Výběr článků

Načítám