Hlavní obsah

Přežijí papírové knihy? Elektronické čtečky zažívají mohutný boom

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkat v dopravním prostředku nebo na ulici člověka se čtečkou už není nic neobvyklého. Prodej elektronických knih a čteček v Česku totiž rychle roste. S elektronickou knihou se tak už v praxi setkala zhruba třetina naší populace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy, které jsou lídrem v této oblasti, sice nedoháníme, nicméně pokud jde o trend, pak jsme na stejné vlně.

„Lídrem vývoje je Amerika s patnácti procenty podílu e-knih na knižním trhu. Existují žánry, třeba beletrie, u nichž se při vydání nového titulu prodává víc než polovina digitálně. Jak rychle tento trend bude postupovat v Evropě, to netuším. Německo hovoří o nějakých pěti šesti procentech podílu e-knih,“ řekl Právu Andreas Kaulfuss, ředitel Euromedias Group.

Palmknihy, Kosmas, eReading a iBookstore, čtveřice největších českých prodejců e-knih, hlásí prodejní rekordy. Za první pololetí letošního roku si jejich zákazníci koupili přes 62 tisíc elektronických knížek. Zmíněné období tak bylo pro tuzemské distributory e-knih velmi úspěšné. Někteří prodali i více než dvojnásobek toho co za celý loňský rok. Přitom v červenci pozitivní trend pokračoval.

První e-knihy jen o informatice

Myšlenka zavedení elektronických knih se objevila už v roce 1971. Tehdy založil Američan Michael S. Hart (zemřel v roce 2011) Projekt Gutenberg. Šlo o dobrovolnickou skupinu lidí snažících se digitalizovat, archivovat a distribuovat kulturní díla.

První elektronické knihy se ale zaměřovaly pouze na obory související s počítači. V roce 1998 začaly americké knihovny nabízet e-knihy zdarma jako doplňkovou službu na svých webových stránkách. Tehdy je ale ještě nebylo možné stáhnout. To v praxi lze až od roku 2003. V roce 2010 pak v Americe nabízelo půjčování elektronických knih 66 procent knihoven.

Anketa

Myslíte si, že elektronické čtečky postupně vytlačí papírové knihy?
Ano, znamenají úsporu místa a jsou mobilnější
20,1 %
Ne, obyčejné knize se nevyrovnají
79,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6412 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám