Hlavní obsah

Zisk UniCredit Bank stoupl o 141 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

UniCredit Bank, která patří mezi velké tuzemské banky, zvýšila v letošním pololetí meziročně čistý zisk o 141 procent na 1,61 miliardy korun. Výrazný nárůst zisku je ale zkreslen tím, že loni v pololetí banka odepsala řecké dluhopisy v hodnotě 858 miliónů korun.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italská bankovní skupina UniCredit zaznamenala nezanedbatelný pokles zisku.

Článek

„Všechny klíčové ukazatele vykazují nárůst, a to navzdory pokračující složité situaci v některých zemích eurozóny a signálům zvolnění tempa české ekonomiky,“ uvedl generální ředitel banky Jiří Kunert.

Celková aktiva banky meziročně stoupla o více než 22 procent na 316,9 miliardy korun. Vklady klientů meziročně vzrostly o více než 23 procent na 197,7 miliardy korun, úvěry klientům meziročně stouply o tři procenta na 183,4 miliardy korun.

Nedařilo se však mateřské italské bankovní skupině UniCredit, které čistý zisk ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o dvě třetiny na 169 miliónů eur (asi čtyři miliardy korun). Důvodem je zvýšení rezerv na špatné úvěry. Italské banky byly těžce zasaženy důsledky dluhové krize v eurozóně. Akcie společnosti UniCredit od začátku letošního roku přišly o 35 procent své hodnoty.

Výsledky za první pololetí zveřejnily již i další velké banky. Komerční bance v prvním pololetí vzrostl meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Česká spořitelna v prvním pololetí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 14 procent na 8,22 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám