Hlavní obsah

Tuzemskému stavebnictví se nedaří, v červnu zrychlilo propad

– Praha • Aktualizováno

Stavební výroba v Česku za červen nabrala meziroční pokles 8,4 procenta oproti květnovým 3,5 procenta. Citelný pokles byl patrný zejména v inženýrském stavitelství. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ani v červnu se stavebnictví nedokázalo dostat z propadu.

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební výroba meziročně snížila o 7,3 procenta. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v červnu nižší o 1,8 procenta.

Výrazný propad zaznamenaly zejména inženýrské stavby, tedy mosty, železnice a silnice, jejichž produkce se meziročně snížila o 22,1 procenta. Pozemní stavitelství, tedy budovy, kleslo o 1,4 procenta.

Foto: ČTK

Stavební výroba

Ve stavebnictví se v šestém měsíci roku snížil i počet zaměstnanců, v porovnání s loňským červnem se jednalo o pokles o 3,9 procenta. Směrem dolů zamířila i jejich průměrná měsíční nominální mzda, konkrétně o 0,6 procenta na 28 032 korun.

Pokud jde o počet vydaných stavebních povolení, ten se v červnu meziročně snížil o 14,4 procenta a stavební úřady jich vydaly 8686. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 21,5 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 36,3 procenta.

Klesl i počet zahájených bytů, a to o 17,4 procenta na 1934 jednotek, jejich počet se snížil v rodinných i bytových domech.

Reklama

Výběr článků

Načítám