Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil s nečekaně vysokým přebytkem

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila v červnu přebytkem 29,4 miliardy korun, což je meziročně o 11,8 miliard více. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Analytiky dobrá čísla překvapila. Rychleji, než předpokládali, rostly především vývozy.

Foto: archiv, Novinky

Výroba v kolínském závodě automobilky TPCA

Článek

"Ve srovnání s předchozím měsícem se tak meziročně zahraničnímu obchodu dařilo o něco lépe. Saldo obchodní bilance skončilo již tradičně výrazným přebytkem ve výši 29,4 miliardy korun. Tradičním tahounem exportu jsou stroje a dopravní prostředky, především silniční vozidla," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

Podle údajů statistiků měly firmy se sídlem v ČR bilanci v přebytku 11,3 miliardy korun, společnosti se sídlem mimo území České republiky mají přebytek 18,1 miliardy korun.

Jiří Škop z Komerční banky připomněl, že i když se dovozy o 5,6 procenta zvýšily, jsou od začátku roku nižší o 2,5 procenta, což svědčí o slabé poptávce za zahraničí.

O 4,7 miliardy stoupl vývoz silničních vozidel. Hlavní dovozní surovina, tedy ropa, podražila, dovezlo se jí méně, její hodnota ale narostla.

Se státy EU měla země bilanci kladnou 58,9 miliardy korun, se státy mimo EU byla ve schodku 29,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám