Hlavní obsah

Skandál s manipulací s mezibankovními sazbami prorůstá Evropou

– Amsterdam
Novinky,

Londýnská mezibankovní sazba LIBOR nebyla jedinou, se kterou záměrně banky manipulovaly. Holandská centrální banka prověřuje machinace s bruselskou mezibankovní sazbou Euribor. Manipulovat s ní měla banka Rabobank a nejméně deset dalších regulátorů, uvedl list Financial Times. Mezi jinými i Deutsche Bank a Société Générale.

Foto: Profimedia.cz

Irská pobočka Rabobank. Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování se soustřeďuje na komunikaci bývalého vysoce postaveného obchodníka londýnské banky Barclays Philipe Moryoussefa s Rabobank. Barclays stála za manipulacemi se sazbou LIBOR. Letos v červnu se domluvila s americkými a britskými regulačními úřady, že zaplatí pokutu ve výši 290 miliónů dolarů. [celá zpráva]

Moryoussef a pět dalších bankéřů z Barclays komunikovalo s vysoce postavenými členy šesti bank, které spoluutvářejí sazbu Euribor. Kromě Rabobank se jednalo o banky HSBC, Société Générale, Deutsche Bank a Crédit Agricole. V tajné newyorské zprávě o manipulaci se sazbou Euribor je uvedeno celkem sedm bank včetně Barclays.

Role Moryoussefa

Moryoussef měl k sazbě Euribor blízko, měl dokonce být jmenován členem komise rozhodující o Euribor, což se ale nakonec nestalo. V roce 2007 odešel z Barclays a začal působit v Royal Bank of Scotland. Nyní pracuje pro singapurskou Nomuru. Byl také členem pracovní skupiny ACI, která spoluzakládala Euribor a nominovala členy do řídícího výboru Euribor. Rozhodovala o tom, které banky v něm zasednou. Moryoussef pracoval v oddělení ACI pro deriváty. O Euriboru komunikoval s bývalým bankéřem Crédir Agricole Michaele Zrihenem.

Ředitel ACI Jean-Pierre Ravise ale popírá, že by bylo možné se sazbou manipulovat: „Každý má řidičský průkaz, ale jen málo lidí havaruje. Matematicky je skoro nemožné manipulovat s Euribor.“

V letech 2006 až 2008 se ale objevilo nejméně dvacet požadavků od bank, které konkurovaly Barclays, aby se upravila sazba a měly z obchodů větší zisk. Euribor rozhoduje o úrokových sazbách mezibankovních půjček, za které se si banky navzájem půjčují. Týkají se hodnot v řádu 250 biliónů eur.

Nizozemský tisk uvedl, že Rabobank minulý měsíc vyhodila čtyři své londýnské zaměstnance, kteří měli v Londýně s nejmenovanými partnery uzavírat v letech 2008 až 2011 dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám