Hlavní obsah

Němci nevěří penězům. Skupují nemovitosti

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Krize kolem eura a problémy v eurozóně vyvolaly mezi Němci vlnu nedůvěry k penězům. Stále více se jich tak rozhodlo vložit finance do nákupu nemovitostí, konstatovala televize ARD. Obyvatelé SRN se obávají stupňování hospodářské krize a inflace v oslabených jihoevropských ekonomikách.

Foto: Profimedia.cz

Poptávka po nemovitostech způsobila na německém realitním trhu zdražování. Ilustrační foto

Článek

Televize vycházela i ze studie Institutu německého hospodářství (IW), která konstatuje, že „domy a byty jsou nadále bezpečnou investicí v Německu“. Navíc německému trhu s nemovitostmi nehrozí nafouknutá bublina, jako je tomu v USA a Španělsku a jako se svého času hovořilo i o Číně.

Poptávka po bytech zároveň vede ke zdražování zejména ve velkých městech jako Hamburk, Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Kolín nad Rýnem či Mnichov.

„Kdo si právě koupil byt a ptá se, zda to uprostřed eurokrize bylo správné, může být klidný. Zejména v německých velkoměstech platí koupě bytů za atraktivní a relativně bezpečnou investici,“ řekl pro televizi Michael Hüther z institutu v Kolíně nad Rýnem. ARD zároveň ukázala příklady z Hamburku, kde lidé skupují dvou až třípokojové byty za ceny mezi 220 až 250 tisíci eur.

Bublina prý nehrozí

Hüther potvrdil, že „podle analýzy se nevytvořila na německém trhu nemovitostí spekulativní nafouknutá bublina“, což jinak řečeno znamená, že investovat se vyplatí.

Přetrvávající ekonomické potíže a obavy z inflace v jihoevropských členských státech eurozóny vedou Němce k tomu, že místo investování do rekreačních objektů v zahraničí se snaží investovat pro tento účel doma.

Využívají dovolené ke hledání prodávaných objektů v Německu. Na internetových burzách nemovitostí se už dokonce objevily rubriky „německé rekreační nemovitosti“. Zájem je zejména o místa u Severního a Baltského moře, dále v pohoří Harz a podhůří Alp v Bavorsku i v Bádensku-Württembersku, a to i mezi cizinci.

„Volá nám mnoho zákazníků, kteří mi říkají: ,Paní Füsserová, máte pro nás něco pěkného?´ Peníze z banky totiž musí pryč,“ říká Constanze Füsserová, makléřka od bavorského jezera Tegernsee.

Podle ní se tam dá dobře investovat už od 60 až 80 tisíc eur. Výhodou je i to, že německé banky požadují za poskytnutý úvěr jen dvě až čtyři procenta. Ovšem za předpokladu, že žadatel je spolehlivý.

Nejdražší je Mnichov
Čtvereční metr v nejdražším Mnichově vychází v průměru na 4200 eur. Následují Hamburk (3100 eur) a Frankfurt nad Mohanem (2900 eur)
Loni stály nemovitosti v Berlíně, Hamburku a Mnichově o osm až devět procent víc než rok předtím
Z velkoměst vzrostly nejméně v Kolíně nad Rýnem – o pět procent.
V Hamburku se během posledních osmi let zvýšily ceny nemovitostí o 31 procent

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám