Hlavní obsah

Ekonomika letos klesne až o procento, oživí až příští rok, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká ekonomika letos klesne podle odhadů analytiků až o jedno procento. Důvodem poklesu je především slabá domácí poptávka způsobená poklesem spotřeby domácností a úspornými kroky vlády. Negativně ekonomiku ovlivní částečně i vývoj v zahraničí, upozornili analytici. Příští rok by ekonomika podle ekonomů měla mírně oživit a HDP by měl růst v průměru o více než jedno procento.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Hlavním tahounem ekonomiky budou letos opět čisté exporty. Naopak pokles stále očekáváme u domácí poptávky, a to kvůli pokračujícímu snižování vládních výdajů, spotřeby domácností a investiční aktivity," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Hlavním rizikem pro další vývoj tuzemské ekonomiky je podle něj hlubší a delší než v současné době předpokládaná recese v eurozóně, rozšíření a eskalace dluhové krize.

Lidé málo utrácejí

Jak ale upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek, za negativním vývojem nestojí problémy eurozóny a jejich vliv na český zahraniční obchod, nýbrž právě slabost domácí poptávky. "Příští rok by mělo dojít k mírnému zotavení. Ani to ale nebude stačit, aby se výkon ekonomiky dostal nad úroveň, které dosáhl v roce 2008, tedy předtím než na českou ekonomiku dolehly dopady finanční krize," upozornil.

Slabá domácí poptávka je podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka způsobena pomalým růstem mezd nebo skokovým zvýšením DPH u potravin. "Hlavně ale u nás panuje 'blbá nálada'. Domácnosti se obávají příštího vývoje a omezují spotřební výdaje," uvedl.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška by ovšem zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod u obou sazeb od příštího roku mohlo omezit soukromou spotřebu méně než letošní zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent.

ČNB i MF své odhady vývoje zhoršily

V posledních dnech zhoršily odhad vývoje ekonomiky Česká národní banka i ministerstvo financí. ČNB letos čeká pokles HDP o 0,9 procenta a příští rok růst o 0,8 procenta. "Česká ekonomika letos klesne kvůli výraznému zpomalení zahraniční poptávky a celkovému utlumení domácí poptávky. V roce 2013 HDP vzroste v souvislosti s pozvolným oživením zahraniční poptávky, zároveň ale bude výkon ekonomiky tlumen rozpočtovými opatřeními vlády," uvedl ve čtvrtek viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Ministerstvo financí pak v červenci rovněž zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl podle MF hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento.

Odhady bankovních analytiků k vývoji ekonomiky v letošním a příštím roce
Instituce2012 odhad HDP2013 odhad HDP
Patria Finance- 1 %1,3 %
Raiffeisenbank- 0,5 %1 %
Česká spořitelna- 0,8 %0,9 %
Komerční banka- 0,5 %0,6 %
UniCredit Bank- 0,6 %1,7 %
Zdroj: Odhady finančních institucí

Reklama

Výběr článků

Načítám