Hlavní obsah

Řecko může překlenout finanční mezeru pokladničními poukázkami

Řecko by mohlo získat peníze, které mu tento měsíc chybí k vyrovnání splatných dluhopisů, vydáním pokladničních poukázek. Řekl to v dnešním vydání listu Katimerini náměstek řeckého ministra financí Christos Staikuras. Atény musí 20. srpna splatit dluhopis v částce 3,2 miliardy eur (80,5 miliardy Kč) a nové peníze může získat od mezinárodních věřitelů nejdříve v září.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Situace je na hranici únosnosti, což bude trvat do září, kdy bude hotova zpráva ("trojky" čili zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu)," řekl náměstek. "Obezřetně hospodaříme s peněžními rezervami a zkoumáme několik řešení, například vydání pokladničních poukázek. Optimální řešení vybereme v dohodě s našimi partnery," dodal.

Řecko je od trhu víceletých dluhopisů odstřiženo od jara 2010, kdy se stalo prvním státem, který požádal partnery v eurozóně o finanční pomoc. Téměř každý měsíc ale vydává krátkodobé pokladniční poukázky a výnosy z nich financuje splácení jejich předešlých emisí.

Tento měsíc musí Řecko ke splacení tříměsíčních a šestiměsíčních poukázek získat emisí nových 2,6 miliardy eur. Německý list Die Welt v sobotu napsal, že ECB se ve čtvrtek rozhodla zvýšit pro řeckou centrální banku limit pokladničních poukázek, které může řecká centrální banka přijímat do zástavy za nouzové úvěry bankám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám