Hlavní obsah

Další ohrožená země eurozóny: Slovinsku razantně klesl rating

– Lublaň

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s výrazně snížila hodnocení závazků slovinské vlády o tři stupně z A2 na Baa2, což jsou pouze dva stupně nad spekulativním pásmem. Moody’s vyslovila obavy nad situací v tamním bankovním sektoru a upozornila na růst úvěrových nákladů. Podle ní vzrůstá riziko, že se Slovinsko do budoucna nevyhne zahraniční pomoci, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tři největší slovinské banky nyní usilují o získání státní finanční podpory. Podle Moody’s budou tyto banky pravděpodobně potřebovat pomoc v objemu dvou až osmi procent hrubého domácího produktu.

„Pravděpodobnost, že pomoc bude zapotřebí, je velmi vysoká,“ uvedla Moody’s. V loňském roce zaznamenaly slovinské banky ztrátu 200 miliónů eur (asi pět miliard korun).

Slovinská vláda hodlá v letošním roce snížit rozpočtový deficit na 3,5 procenta HDP z loňských 6,4 procenta HDP. V příštím roce by měl schodek klesnout až na 2,5 procenta HDP. „Přetrvávající slabost ekonomiky by však mohla bránit v dosažení těchto cílů,“ upozornila Moody’s.

Slovinsko bylo první postkomunistickou zemí, která zavedla jednotnou evropskou měnu. Eurozóna se však nyní potýká s dluhovou krizí, kvůli které již bylo několik členských zemí nuceno požádat o zahraniční pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám