Hlavní obsah

Vína, sušenky nebo vejce. Některé z nich mohou podle SZPI škodit zdraví

Brno

Mnoho běžně prodávaných potravin může být zdraví nebezpečných. Na svém webu www.potravinynapranyri.cz to uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jako nebezpečné označila některá vína, sušenky i vejce. Inspektoři v potravinách často odhalili větší než stopové množství alergenů, na které výrobce neupozorňoval na obalu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako nebezpečné označila inspekce červené víno Kníže Rohan v dvoulitrové PET láhvi, v němž byl překročen obsah kyseliny citrónové a byl v něm také nepovolený přídavek syntetického glycerolu. Prodávalo se v Kauflandu. Stejný problém má i produkt s názvem Bílé víno, které v dvoulitrové PET láhvi prodávala společnost Globus.

Ve vejcích v Tesku v Liberci byla zase zjištěna plíseň, nebyla ani dodržena teplota ke skladování.

Sušenky měly nejčastěji problém s tím, že obsahovaly větší než deklarované množství arašídů. Ty jsou přitom silným alergenem.

Výrobci na přítomnost arašídů na obale buď neupozornili vůbec, nebo napsali, že obsahuje pouze stopové množství. Snězení takového jídla by podle inspektorů mohlo alergikům způsobit velké potíže a mohlo by je i ohrozit na zdraví.

Umělá hmota ve skořici

Problémy ale inspektoři odhalili i v zeleném čaji s velkým množstvím pesticidů nebo ve zkaženém pařížském salátu. V mlýnku se skořicí a cukrem byla plastová vlákna o velikosti až čtyři centimetry, které by si nepozorný konzument mohl lehce nastrouhat do jídla. V několika případech prodejci prodávali plesnivé zboží, například záviny nebo sušená jablka.

Web www.potravinynapranyri.cz funguje od 10. července a informuje o nevyhovujících potravinách a jejich prodejcích. Nejvíce nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravin pochází z prodejen Tesco, Kaufland a Ahold, v závěsu jsou řetězce Spar a Penny Market, zjistila SZPI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám