Hlavní obsah

ČNB s rekordně nízkými sazbami nepohnula

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banky (ČNB) ponechala v souladu s očekáváním úrokové sazby beze změny. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na rekordním minimu 0,5 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„ČNB nyní bude vyčkávat na další data a vývoj, který bude do značné míry ovlivněn i politikou ostatních centrálních bank včetně Evropské centrální banky,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj se sazby nezmění minimálně do konce roku.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit prozatím není důvod k tomu, aby centrální banka dále snižovala své sazby na další historické minimum. „Ekonomika se zatím nedostala do tak tíživé situace, která by ji nutila k takovému kroku. Rizika ale existují,“ připomněl Kozub.

Ekonomická krize v Evropě dále pokračuje a jasný plán na její vyřešení zatím neexistuje. Pro otevřenou českou ekonomiku to znamená problémy s exportem, který nyní drží průmysl aspoň částečně nad vodou. „Pokud by přišly další negativní prognózy, můžeme se ještě letos dočkat toho, že sazby půjdou o něco níže,“ domnívá se Kozub.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám