Hlavní obsah

Polsko je příkladem, jak zdolat finanční krizi, zalichotil Romney

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Americký prezidentský kandidát Mitt Romney při své návštěvě Polska nešetřil superlativy a zemi označil za ekonomický model pro Evropu zmítanou finanční krizí. Informoval o tom server EUobserver.

Foto: Sarah Conard , Reuters

Mitt Romney

Článek

„Pokud uvažujete, jak se dostat z hospodářské recese a fiskální krize, odpověď je jasná: Podívejte se do Polska,“ uvedl Romney v úterý ve svém projevu v knihovně Varšavské univerzity.

Podle Romneyho polská ekonomika „v loňském roce překonala všechny ostatní národy v Evropě“. Za polským růstem spatřuje sepjetí volné tržní ekonomiky a rozpočtové disciplíny.

Důležitě je rovněž podle republikánského kandidáta na prezidentský úřad nepůjčovat si, pokud vím, že to nemůžu vrátit. Polsko se podle něj snaží stimulovat inovace, přitahovat investice, rozšiřovat obchodní aktivity a žít jen ze svých prostředků.

Pravdou zůstává, že Polsko jako jedinou evropskou zemi nezasáhla recese v důsledku globální finanční krize v roce 2008. V roce 2010 stoupl polský hrubý domácí produkt (HDP) o 3,8 procenta, v loňském roce pak přidal dalších 4,3 procenta.

Polští komentátoři však tak optimističtí nebyli. Romney například neřekl nic ohledně zrušení americké vízové povinnosti pro Poláky.

Dluhová krize v eurozóně začíná hrát stále větší roli v rámci americké prezidentské kampaně. To ostatně dokládá i tvrzení současného prezidenta Baracka Obamy, který tento týden sebe sama vylíčil jako předního hráče v řešení evropských problémů.

Návštěvou Polska vrcholí Romneyho zahraniční cesta, při níž navštívil také Izrael a Velkou Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám