Hlavní obsah

Krize cloumá Španělskem, ze země odteklo 163 miliard eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Dluhová krize v eurozóně nepříjemně svírá i Španělsko. Dalším důkazem toho může být fakt, že od letošního ledna do května, tedy za pět měsíců, odtekl z této pyrenejské země kapitál v celkové hodnotě 163 miliard eur (asi 4,1 biliónu korun). Informovala o tom agentura DPA s odkazem na tamní centrální banku.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

Domácí i zahraniční investoři čím dál víc nedůvěřují španělským aktivům a zbavují se jich, občané zase přesunují své úspory do zahraničních bank. Jen v květnu bylo ze Španělska vyvedeno přes 41 miliard eur. Pro srovnání, za prvních pět měsíců roku 2011 činil naopak příliv kapitálu do Španělska 14 miliard eur.

Španělsko se v současné době potýká s prohlubující se recesí a velkou mírou nezaměstnanosti, která přesahuje 24 procent a je nejvyšší v rámci Evropské unie. Navíc Madrid musel požádat o finanční injekci pro svůj nemocný bankovní sektor ve výši až 100 miliard eur.

Ekonomickou tíseň zažívají i jednotlivé španělské regiony, zatímco centrální vláda se snaží za cenu razantních úsporných opatření srazit rozpočtový schodek ve výši 8,9 procenta. Podle deníku El País se například Katalánsku v červenci nedostávalo více než 400 miliónů eur na financování nemocnic a dalších oblastí ve veřejném sektoru.

Roste počet analytiků, kteří se domnívají, že Španělsko jakožto čtvrtá největší ekonomika eurozóny bude muset nakonec přijmout kompletní mezinárodní finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, čímž se postaví do řady vedle Řecka, Irska a Portugalska. Minulý týden na povrch vyplula zpráva, že by se částka mohla pohybovat kolem 300 miliard eur (asi 7,7 biliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám