Hlavní obsah

Šéfa Evropské centrální banky vyšetřují kvůli střetu zájmů

– Brusel
Novinky, pit

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi čelí vyšetřování ze strany úřadů Evropské unie kvůli stížnosti týkající se střetu zájmů. Draghi je totiž členem skupiny předních finančníků Group of Thirty (G30), což vzbuzuje rozpaky pokud jde o jeho nezávislost, informoval server EUobserver.com.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

„Obdrželi jsme stížnost a poslali dopis ECB. Nyní čekáme na odpověď," uvedla mluvčí evropského ombudsmana Gundi Gadesmannová. Reakce banky by měla dorazit do konce října.

ECB prostřednictvím své mluvčí uvedla, že zprávu od ombudsmana obdržela a že včas odpoví. Střet zájmů však jednoznačně popřela.

Podle skupiny Corporate Europe Observatory se sídlem v Bruselu jsou setkání členů G30 důvěrná a informace o jednání se v některých případech nedostanou na veřejnost. Draghi by tak mohl být podle stížnosti pod vlivem finanční lobby z největších soukromých bank.

Draghi se pod palbu dostal už krátce po svém jmenování do čela ECB. Na přetřes se totiž dostalo jeho působení v americké investiční bance Goldman Sachs, kde dohlížel na evropské operace, které mimo jiné zahrnovaly i převod úvěrového rizika spojeného s řeckými dluhy z jednoho subjektu na jiný. Tyto operace (dluhové swapy) měly Aténám dovolit zakrýt skutečný stav řeckého deficitu.

Draghi minulý týden přislíbil, že udělá maximum pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Na základě toho mnozí analytici očekávají, že ECB nebo záchranný fond eurozóny zahájí nákupy španělských a italských dluhopisů, aby se snížily úvěrové náklady těchto dvou dluhovou krizí ohrožených zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám