Hlavní obsah

Krize nekrize, ministerstva utrácela za luxusní hodinky či jazykové kurzy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) se některé výdaje ministerstev kultury, zdravotnictví a spravedlnosti z let 2010 a 2011 příliš nezdají. Jedná se například o nákup luxusních hodinek, jazykové kurzy za desetitisíce korun nebo právní služby za milióny. Uvedla to mluvčí NKÚ Olga Málková s tím, že úřad prověřil využití celkem 95,7 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví v roce 2010 investovalo přes jeden milión korun do individuální výuky pro 20 osob, o rok později pak stejnou sumu jen pro 18 lidí. Šlo přitom o dvě třetiny všech peněz určených na výuku jazyků.

Ministerstvo spravedlnosti zaplatilo za poradenství pro PPP projekt výstavby věznice s ostrahou v Rapoticích téměř 25,5 miliónu korun. „Projekt byl přitom v roce 2011 vládou ukončen, aniž by bylo kopnuto do země,“ připomněla Málková.

Pokud jde o nákup kancelářských potřeb nebo papíru, zde je rekordmanem opět ministerstvo spravedlnosti, které v roce 2010 nakoupilo 25 balíků papíru na jednoho zaměstnance. Jeden balík obsahuje 500 listů.

Kdo hodinky dostal, se přesně neví

A do třetice ministerstvo spravedlnosti. To v letech 2009 a 2010 nakoupilo 34 kusů luxusních hodinek za celkem 393 000 korun a do konce kontroly jich dvacet rozdalo. „Ministerstvo přitom nebylo vždy schopno jednoznačně doložit, kdo je dostal,“ dodala Málková.

Podle mluvčí i přes některé „alarmující okolnosti“ se ve většině kontrolovaných oblastí projevily úsporné snahy ministerstev a náklady na služby či materiál meziročně většinou klesaly. Jako příklad uvedla Málková ceny úklidu a mytí oken, které byly nižší, než je průměrná cena těchto služeb zveřejněná Českým statistickým úřadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám