Hlavní obsah

Tržby Facebooku stouply o 32 procent, mírně nad očekáváním

San Francisco

Tržby internetové sociální sítě Facebook ve druhém čtvrtletí vzrostly o 32 procent na 1,18 miliardy dolarů (24,3 miliardy Kč), což mírně předčilo odhady trhu. V čistém vyjádření sice utrpěla firma ztrátu, její upravená základní ziskovost ale byla v souladu s očekáváním. Plyne to z výsledků, které Facebook oznámil po čtvrtečním uzavření amerických burz.

Foto: Profimedia.cz

Vedle rostoucí popularity Facebooku stoupá obliba nástrojů přímé komunikace.

Článek

Čtvrteční první čtvrtletní výsledky Facebooku od jeho květnového vstupu na burzu tak nepřinesly zklamání, jehož se trh bál po středečních špatných údajích partnerské firmy Zynga. Akcie Facebooku po zprávě sice krátce oživily, později však pokračovaly v poklesu a se ztrátou dalších šesti procent se přiblížily ke 25 dolarům.

Analytici podle agentury Thomson Reuters čekali růst tržeb na 1,15 miliardy dolarů. Facebook měl za čtvrtletí čistou ztrátu 157 milionů dolarů, po odečtení jednorázových nákladů souvisejících s emisí akcií však jeho zisk dosáhl 295 milionů dolarů a na akcii činil 12 centů, což odpovídalo průměrným odhadům.

V dnešním pravidelném obchodování na trhu Nasdaq ztratily akcie Facebooku asi sedm procent v obavách z výsledků ve světle středečních katastrofálních údajů firmy Zynga, která pro síť Facebook vyvíjí hry. Akcie Zyngy dnes spadly o zhruba 40 procent.

Akcie Facebooku v květnu vstupovaly na trh s cenou 38 dolarů a po svém nepříliš povedeném debut odstartovaly prudký pokles. Nyní je jejich hodnota asi třetinu pod emisní cenou.

Facebook za poslední čtvrtletí zvýšil počet uživatelů o 54 milionů na 954 milionů. Firma, kterou před osmi lety zakládal na kolejích Harvardovy univerzity Mark Zuckerberg, asi čtyři pětiny svých tržeb zatím čerpá z reklamy. Facebook v poslední době odpovídá na obavy investorů z nedostatečného růstu příjmů ujišťováním, že usiluje o nové zdroje příjmů, zejména expanzí na mobilní zařízení, kde má zatím slabinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám