Hlavní obsah

Japonská letecká společnost odstavila pět dreamlinerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

První uživatel letadel Boeing 787 Dreamliner, japonské aerolinie All Nippon Airways (ANA), dočasně vyřadil z provozu pět těchto letadel kvůli problémům s jejich motory Rolls-Royce Trent 1000, uvedly v úterý listy Financial Times a Wall Street Journal.

Foto: Toru Tanai, Reuters

Dreamliner společnosti ANA

Článek

Mluvčí společnosti ANA Rjosei Nomura uvedl, že problémy byly zjištěny u sedmi motorů na pěti letadlech (stroje jsou dvoumotorové). Jedním je i dreamliner dodaný až na konci června. Čtyři z pěti odstavených strojů byly v konfiguraci pro domácí linky, jeden pro dálkové. ANA provozuje jedenáct Boiengů 787. ANA dreamlinery na svých linkách nahradila jinými stroji.

Nomura dodal, že dva z těchto strojů už byly vráceny do služby po opravě u Boeingu, ale že úplné dokončení oprav si vyžádá několik dalších týdnů.

Mluvčí Rolls-Royce v Singapuru uvedla, že firma již zjistila, které součástky se problém týká, a snaží se, aby oprava přinesla co nejmenší škody dopravcům.

Boeing uvedl, že problém objevil Rolls-Royce při testování motorů. Mělo jít o korozi způsobenou změnou technologie výroby převodovky od firmy Hamilton Sundstrand, která se používá k tomu, aby motor mohl pohánět alternátor, a využívá se i při startu.

Druhá letecká společnost, která dreamlinery využívá, Japan Airlines, tyto problémy nemá, protože její stroje jsou poháněny motory General Electric GEnx.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám