Hlavní obsah

Dluhová krize v eurozóně už dopadá na Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zhoršila výhled ratingu pro Německo, Nizozemsko a Lucembursko na negativní. Tím tyto země varovala před ztrátou jejich nynějšího prestižního nejvyššího ratingu Aaa. Důvodem je "rostoucí nejistota" ohledně evropské dluhové krize.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Varování, že může v dalších dnech snížit rating těchto tří zemí, agentura dále zdůvodnila rizikem, že Řecko může opustit eurozónu a rostoucí pravděpodobností společné pomoci pro země jako je Španělsko a Itálie.

Nervozitu umocňují spekulace o osudu Řecka, kam míří monitorovací skupina eurozóny a MMF tzv. "trojka", která kontroluje, jak země plní úsporná opatření, k nimž se zavázala, aby dostala půjčky. Objevily se spekulace, že země bude potřebovat další gigantickou půjčku. [celá zpráva]

"Daná větší schopnost absorbovat náklady spojené s touto pomocí povede k tomu, že zátěž dopadne nejvíce na výše ohodnocené členské státy, jestliže má být eurozóna zachována ve své současné podobě," uvedla Moody´s, proč snížila výhled právě těmto třem zemím. [celá zpráva]

Euro se propadá

"Euro bude dál pokračovat v pádu přes palubu, uvedl singapurský analytik UBS Mansoor Mohi-uddi, s tím, že někteří investoři budou hledat bezpečí v podobě nejvýše hodnocených neevropských vládních dluhopisů. "Snížení výhledu ratingu Německa se přidá k tomuto tlaku," dodal.

"Protože Německo má ústřední pozici v eurozóně, myšlenka, že by mohlo být nějak izolované od zhoršování situace v eurozóně, je nerealistická," uvedl pro Bloomberg Niclas Vernon z bruselské analytické skupiny Breugel a dodal: "Z tohoto úhlu pohledu je snížení ratingu logické."

Rozhodně svědčí o tom, že se eurozóně nedaří dluhovou krizi dostat pod kontrolu.

Dopady snížení ratingu nejsou vždy stejné

Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy. Zatím ale jsou výnosy německých dluhopisů nižší než loni, v pondělí u desetiletých německých vládních úvěrů činily 1,18, zatímco na konci loňského roku to bylo 1,83. U nizozemských to bylo 1,63 a lucemburských 1,71.

Ukazuje to, že na hodnocení ratingových agentur nemusí vždy trhy reagovat. Výnosy klesly i u amerických a francouzských dluhopisů poté, co oběma zemím už dříve snížila rating agentura Standard & Poor´s z nejvyššího stupně AAA.

Španělské provincie žádají o peníze

Moody´s snížila rating poté, co se v pondělí otřásaly evropské trhy, když španělská provincie Valencie zažádala o půjčku centrální vládu, provincie Murcia oznámila, že učiní totéž a zřejmě o pomoc budou žádat ještě další zadlužené provincie Castilla - La Mancha, Katalánsko, Kanárské ostrovy a Baleáry. Španělské autonomní oblasti potřebují na refinancování dluhů v druhém pololetí 15,8 miliard eur, přičemž jen Katalánsko šest.

Španělsko se dostává do dluhové pasti, desetileté dluhopisy nabízely v pondělí dlouhodobě nesplatitelný výnos 7,56 procenta. "Španělsko je blízko tomu, aby ztratilo přístup na (finanční) trhy," uvedl pro list Financial Times manager společnosti Investec Asset Management John Stopford a dodal: "Není udržitelné si takto půjčovat dlouhodobě."

Španělsko a Itálie zakázaly sázet na pád akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám