Hlavní obsah

Japonsko podcenilo riziko jaderné energie, uvádí zpráva o Fukušimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda a elektrárenská společnost Tepco ignorovaly nebezpečí spojené s jadernou energií. Podnikly nedostatečná ochranná opatření u elektrárny ve Fukušimě, což mělo za následek jadernou katastrofu po zemětřesení z 11. března 2011. Vyplývá to ze závěrečné zprávy vládou jmenované vyšetřovací komise, která byla zveřejněna v pondělí.

Foto: Reuters

Zdevastovaný čtvrtý reaktor ve Fukušimě

Článek

"Hlavní problém plynul z toho, že elektrárenské společnosti včetně Tepco a vláda nevnímaly reálnost nebezpečí, protože uvěřily mýtu jaderné bezpečnosti, ve jménu které se nějaká vážná nehoda v naší zemi nemůže stát," vysvětlili členové vyšetřovací komise, které citovala agentura AFP. Proto se po katastrofě roztavily tři reaktory. Kritizován byl i vládní Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost NISA.

Foto: David Guttenfelder, Reuters

Jaderná elektrárna po havárii

Jak dodala agentura Reuters, zpráva rovněž vyvolává pochybnosti, zda jsou další jaderné elektrárny připraveny na velké katastrofy navzdory novým bezpečnostním pravidlům. Podle zprávy by kroky přijaté v dalších jaderných elektrárnách nemusely být dostatečné, aby se vyrovnaly s velkou katastrofou způsobenou jak lidskou chybou, tak přírodní katastrofou. Japonsko patří mezi země sužované pravidelně přírodními katastrofami, zažívá zemětřesení doprovázená tsunami a v zemi jsou aktivní sopky.

Foto: Handout, Reuters

Technici v druhém fukušimském reaktoru

V závěru zpráva uvádí: „Tepco musí vzít vážně naše zjištění, vyřešit problémy a dosáhnout vyšší úrovně bezpečnosti. Stále nevidíme (ze strany Tepka) velký entuziasmus při vyšetřování nehody."

Tepco letos tajilo nepříjemné výsledky počítačové analýzy ohledně rozsahu škod v reaktorech. Představitelé firmy uvedli, že simulace byla nepřesná, ale novou už neudělali, uvedl list The Washington Post.

Foto: ČTK/AP

Protijaderná demonstrace v Tokiu

Subdodavatelská firma Build-Up, která se podílela na likvidaci následků havárie ve Fukušimě, po zaměstnancích chtěla, aby své osobní dozimetry nosili v olověném obalu. [celá zpráva]

Tepco také nevyměnilo vadná čidla v reaktorech, která po dlouhé měsíce dávala nesprávné výsledky. Zaměstnanci o datech měli pochybnosti, ale neobrátili se na vedení. Nová měřidla byla instalována jen v jednom reaktoru.

Foto: ČTK/AP

Demonstrující Japonci

Jde už o druhou zprávu vydanou během července ohledně katastrofy ve Fukušimě, která viní provozovatele a vládu. V Japonsku přitom sílí odpor proti energii z jádra. Před týdnem v Tokiu protestovalo proti jaderné energetice na 170 000 lidí. Odpůrci na podporu svých požadavků sehnali již přes 7,8 miliónu podpisů a tvrdí, že se Japonsko bez jaderné energie obejde. To však odmítá vláda, podle níž je energie z atomu pro zemi nezbytná. [celá zpráva]

Už první zpráva uvedla, že na vině je lidský faktor. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám