Hlavní obsah

Na pomoc španělským bankám kývli všichni ministři financí eurozóny

Novinky, pit
Lucemburk

Všech 17 ministrů eurozóny se vyslovilo pro půjčku ve výši až 100 miliard eur (přes 2,5 biliónu korun), která má zažehnat požár ve španělském bankovním sektoru. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova lucemburského ministra financí Luca Friedena.

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační foto

Článek

„Formalizovali jsme to, čím jsme se zabývali na posledních dvou setkáních Euroskupiny. Oficiálně jsme schválili memorandum, které stanovuje podmínky, za nichž mohou být Španělsku půjčeny peníze na rekapitalizaci bank,“ sdělil Frieden.

Jednohlasný souhlas ministrů financí podle Friedena znamená, že tento program může pokračovat. „Peníze nezačnou proudit okamžitě, protože ještě pokračuje analýza konkrétních bank,“ dodal Frieden.

Španělská vláda v čele s Marianem Rajoyem vyslala 25. června žádost o mezinárodní finanční pomoc pro své bankovní ústavy. Mnoho z nich se totiž dosud nevzpamatovalo z krize tamního realitního trhu, která trvá už od roku 2008.

Dalším problém, se kterým se tamní banky potýkají, je vysoký podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu úvěrů. Ten za květen vzrostl na 8,95 procenta, což je nejvyšší hodnota od dubna 1994. Podíl těchto „špatných“ úvěrů tak činí už 155,84 miliardy eur (asi 3,9 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám