Hlavní obsah

Nizozemská královská rodina utrácí nejvíc v Evropě

Nizozemská královská rodina je v současné době nejdražší v Evropě, daňové poplatníky stojí ročně v přepočtu zhruba miliardu korun. V nákladech na provoz předstihla i britskou monarchii. Podle webu telegraph.co.uk to tvrdí expert na veřejné finance univerzity v belgickém Gentu Herman Matthijs.

Článek

Britská královská rodina podle Matthijse své výdaje během minulého roku seškrtala o asi 16 procent z 35,5 miliónu liber (asi 1,1 miliardy korun) na 29,7 miliónu (asi 966 miliónů korun).

Účet nizozemské královny Beatrix a nejužšího rodinného kruhu je prý čtyřikrát vyšší než náklady španělské monarchie. Beatrix ve srovnání se španělským králem Juanem Carlosem I. pobírá trojnásobný příspěvek na výkon svých veřejných povinností. Ročně jde v přepočtu o skoro 21 miliónů korun.

Juan Carlos ve středu oznámil, že sobě a svému synovi, korunnímu princi Felipemu snížil plat o sedm procent. Beatrix ale prý sdělila, že k podobnému kroku nevidí „žádný důvod“.

Matthijsova zpráva nezahrnuje náklady na bezpečnost ani neporovnává příjmy královských rodin z osobního jmění. Nejdražšími hlavami evropských států podle ní nejsou panovnické rody, ale prezidenti. Mezi nimi pak vede francouzský prezident François Hollande. Náklady na chod Elysejského paláce státní kasu ve Francii údajně ročně vyjdou v přepočtu na více než 2,8 miliardy korun, skoro trojnásobek provozu nizozemské monarchie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám