Hlavní obsah

Příliv zahraničních investic do Česka vzrostl za čtvrtletí na 26 miliard

Praha
Aktualizováno

Do Česka za letošní první čtvrtletí přitekly přímé zahraniční investice za 26,3 miliardy korun. To je o 51 procent více v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stejně jako v předchozích obdobích i v letošním prvním čtvrtletí přiteklo do ČR nejvíce investic ve formě reinvestovaných zisků, a to 28,8 miliardy korun. V meziročním srovnání se v posledních letech objem reinvestovaných zisků zvětšuje. To svědčí o úspěšnosti investic a důvěře investorů v další vývoj," uvedlo ministerstvo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční investice v Česku

Přímé zahraniční investice v hodnotě 3,3 miliardy korun v prvním letošním čtvrtletí směřovaly na posílení základního kapitálu tuzemských společností. Odliv ve formě ostatního kapitálu obnášel 5,76 miliardy korun.

Tuzemské podniky v prvním čtvrtletí letošního roku vykázaly přímé investice v zahraničí v hodnotě 8,95 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 39 procent. Tuzemští investoři významnou část svých zisků z předchozích investic reinvestovali (5,6 miliardy korun).

České firmy investovaly minimálně

Naopak investice českých firem do základního kapitálu zahraničních dceřiných podniků od ledna do března nebyly významné a činily 0,6 miliardy korun, přičemž směřovaly zejména do výroby motorových vozidel a ropných, chemických a farmaceutických výrobků.

Za celý loňský rok příliv investic klesl o 26 procent na 95,6 miliardy korun. Předloni se jejich hodnota naopak více než zdvojnásobila na bezmála 130 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám