Hlavní obsah

Exekutoři k penězům na sociálních kartách nebudou mít přístup

Praha

Exekutoři se k penězům na nových sociálních kartách, přes které bude stát lidem vyplácet dávky a příspěvky, nedostanou. Nebude se to týkat ani případů, kdy jsou sociální dávky dlužníka exekučně postižitelné. Uvedla to mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Báčové se na tom dohodli zástupci komory, ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva spravedlnosti. Usnesení se objeví i ve smlouvě státu s Českou spořitelnou, která bude účty sKaret spravovat, a v občanském soudním řádu.

„Pokud jde o sociální dávky, jež nepodléhají exekuci, účty sKaret budou pro soudní exekutory ,neviditelné‘. Jestliže se exekutor dotáže banky, zda vede dlužníkův účet, banka mu číslo účtu nesdělí,“ sdělila mluvčí.

Ani dávky, u nichž je exekuce částečně možná, nemohou dlužníkovi vzít exekutoři. „Sráží se zákonem stanovená částka. Srážku a samotný výpočet její výše však provádí plátce dávky,“ vysvětlila Báčová. Část peněz z dávky tedy odečte úřad práce. Zbylou částku obdrží dlužník na sKartový účet, ke kterému se již exekutor nedostane.

Úřady práce začínají nyní zkušebně vydávat stovky sociálních karet, do konce roku by jich měly rozdat milión. Peníze z karet budou moci lidé vybrat z bankomatu, převádět či vybrat u obchodníků jako cash back.

Reklama

Související témata:

Související články

Platby sKartou jsou povinné jen pro někoho

Takzvanou sKartou, tedy platební kartou České spořitelny (ČS), nebudou muset platit povinně všichni lidé, kteří čerpají účelové dávky, například příspěvek na...

Výběr článků

Načítám