Hlavní obsah

Krize v eurozóně oslabuje globální ekonomiku, varoval šéf Světové banky

Novinky, pit
Washington

Prezident Světové banky Jim Yong Kim varoval, že dluhová krize eurozóny může mít reálné dopady na vyspělé i rozvíjející se země celého světa. Ve většině světových regionů by mohl podle něj nastat pokles hospodářského růstu o 1,5 procenta, a to i kdyby se krizi podařilo zastavit. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Jim Yong Kim, nový šéf Světové banky

Článek

Jim, který vystoupil na svém prvním veřejném projevu od nástupu do funkce na začátku července, dále uvedl, že finanční krize v Evropě by mohla srazit hrubý domácí produkt v rozvíjejících se zemích minimálně o čtyři procenta a vyvolat hlubokou globální recesi.

„Takovéto události ohrožují mnohé z nedávných úspěchů v boji proti chudobě,“ uvedl Jim s tím, že téměř 30 rozvíjejících se ekonomik dosáhlo v posledním desetiletí roční hospodářský růst o šest a více procent.

Jim rovněž apeloval na evropské politiky, aby podnikli nezbytné kroky k obnovení hospodářské stability. „Co se dnes děje v Evropě, má vliv například na rybáře v Senegalu nebo programátora v Indii,“ varoval.

Úkolem Světové banky je podle jejího šéfa mimo jiné stabilizovat státy postižené vojenským konfliktem a zajistit růst v rozvíjejících se regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám