Hlavní obsah

Největší portugalská banka dostane miliardovou injekci od EU

Brusel

Evropská komise schválila poskytnutí finanční injekce 1,65 miliardy eur (asi 41,7 miliardy korun) pro největší portugalskou banku Caixa Geral de Depósitos (CGD). Finanční instituce, kterou vlastní stát, však bude muset za tuto pomoc projít restrukturalizací. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

Komise své rozhodnutí odůvodnila zajištěním finanční stability. Portugalsko musí nyní komisi předložit plán restrukturalizace banky.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století.

V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt meziročně klesl o 2,2 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti stoupla na rekordních 14,9 procenta. Portugalská vláda čeká letos pokles ekonomiky o tři procenta.

CGD byla založena v roce 1876 v Lisabonu. V současnosti působí ve 23 zemích po celém světě. Loni banka vykázala ztrátu 488,4 miliónu eur po zisku 254,9 miliónu eur v roce 2010. Ztrátu způsobily odpisy investic, včetně investice do řeckých státních dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám