Hlavní obsah

Banky ve Španělsku drtí špatné úvěry, je jich nejvíc za 18 let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu úvěrů ve španělských bankách vzrostl v květnu na 8,95 procenta, což je nejvyšší úroveň od dubna 1994. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamní centrální banky.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Objem úvěrů, které se nesplácejí v řádném termínu, stoupl v květnu v porovnání s dubnem o 3,1 miliardy eur na celkových 155,84 miliardy eur (asi 3,9 biliónu korun). Pro srovnání: v dubnu činil podíl nesplacených úvěrů 8,72 procenta.

Objem nesplácených úvěrů v této pyrenejské zemi neustále stoupá už čtyři roky, kdy po deseti letech praskla bublina v realitním sektoru. Španělsko se navíc nachází ve druhé recesi od roku 2009 a sužuje ho velká nezaměstnanost, když bez práce je prakticky každý čtvrtý Španěl.

Potíže v bankovním sektoru vygradovaly do té míry, že vláda v čele s Marianem Rajoyem byla nucená v červnu požádat eurozónu o pomoc až ve výši 100 miliard eur. Podle předběžného auditu by záchranná částka měla být nižší, hovoří se o 65 miliardách eur.

Problémy i v regionech

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky však nejsou problémem Španělska jen banky, ale i regiony. "Dvě třetiny z vyššího než plánovaného deficitu veřejných financí bylo v loňském roce způsobeno regionálními vládami," připomněl Škop. Již v dubnu centrální vláda oznámila, že po regionech bude požadovat, aby snížily svůj letošní kombinovaný deficit z 2,9 procenta na 1,5 procenta a v příštím roce na 0,7 procenta.

"U osmi regionů je již nyní jasné, že své cíle pro letošní rok nedokážou splnit," uvedl analytik s tím, že kombinací všech problémů bude minimálně tříletá recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám