Hlavní obsah

Kanadské domácnosti v bohatství poprvé předstihly americké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadské domácnosti jsou vůbec poprvé bohatší než americké. Vyplývá to z údajů institutu Environics Analytics WealthScapes, podle kterého byla loni průměrná hodnota majetku kanadské domácnosti 363 202 dolarů (7,5 miliónu korun), zatímco americké jen 319 970 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na Québec

Článek

Institut zahrnul do svých údajů hodnotu nemovitostí a další majetek domácností, od kterých odečetl jejich dluhy. Podle kanadského listu The Globe and Mail, který údaje zveřejnil, je rozdíl způsoben dopady ekonomické krize v roce 2008 a zhroucením trhu s nemovitostmi v USA.

Protože ceny domů ve Spojených státech výrazně klesly, jsou nemovitosti Kanaďanů mnohem hodnotnější. Pokud jde o úspory a další majetek, jsou na tom Američané stále lépe než Kanaďané.

Podle The Globe and Mail začala Kanada po krizi roce 2008 vypadat atraktivněji v porovnání s USA díky bezpečnější ekonomice, hustší sociální síti i třeba vyšším daním a více regulacemi. To ale nic nemění na tom, že Spojené státy jsou považovány za zemi velkých příležitostí a dynamické ekonomiky.

Komentátor agentury Bloomberg ke kanadským výhodám přičetl i množství přírodních surovin a rozhodnutí někdejšího konzervativního ministra financí a premiéra Paula Martina, který nejen škrtal v sociálních programech, ale podle svých slov „odolával sirénám deregulace“ bank a postavil se proti jejich slučování, přestože jejich šéfové tvrdili, že jinak nemohou být konkurenceschopní na světové úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám