Hlavní obsah

Češi loni nasbírali lesní plody za rekordních šest miliard korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé si v loňském roce v tuzemských lesích nasbírali celkem 46 240 tun lesních plodin, což v přepočtu odpovídá rekordním téměř šesti miliardám korun. Vyplývá to ze Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Do této hodnoty se promítl jak vývoj cen, tak aktuální počet domácností,“ připomněl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček s tím, že pětimiliardová hranice byla překročena ještě v roce 2007.

Foto: ČTK

Sběr lesních plodin v ČR 1994 - 2011

Z dokumentu vyplývá, že Češi nasbírali loni v průměru 11,14 kilogramu hub, borůvek, malin, ostružin, brusinek a bezinek, tedy hlavních lesních plodin. Rok 2011 tak mírně překročil průměr 10,67 kilogramu.

Od roku 1994, kdy začalo ministerstvo zemědělství informace o sběru těchto plodin zjišťovat, jich lidé nejvíce nasbírali v roce 1995, a to 15,26 kilogramu na domácnost. Naopak nejméně, 6,88 kilogramu, v roce 2003.

Výrazně více plodin lidé sbírají v lesích středních Čech, neboť do nich navíc jezdí hodně Pražanů. V loňském roce byla návštěvnost lesa nadprůměrná, když Češi do lesního ticha zavítali v průměru 23krát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám