Hlavní obsah

Od dvaceti po sto tisíc chtějí lidé za nefunkční registr vozidel

Praha

Ministerstvo dopravy začíná vyřizovat žádosti o náhradu škod kvůli nefunkčnímu registru vozidel. Na zelenou linku, kterou pro tyto případy zřídilo, se do pondělí kvůli dotazům ohledně odškodnění obrátilo 41 lidí. Výše oznámených škod se pohybovala v rozmezí od 20 000 do 100 000 korun.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Centrální registr vozidel se potýkal s problémy

Článek

Úřad zatím eviduje pouze telefonické žádosti prostřednictvím zelené linky. Telefonáty podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka ještě neznamenají skutečný požadavek na vypořádání škod, protože platnou žádost musejí řidiči podat písemně. Definitivní součty požadavků na odškodnění bude úřad sčítat až podle doručených písemných žádostí.

„Každá žádost se bude individuálně posuzovat, propláceny budou pouze oprávněné požadavky, které mají souvislost s registrem,“ řekl Novák. Nový registr vozidel od svého spuštění před týdnem funguje jen částečně nebo vůbec. V pondělí dopoledne podle vyjádření z jednotlivých míst registru systém pracoval pomalu a s potížemi.

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 miliónů korun. Jsou v tom zahrnuté náklady na tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky. Do začátku minulého týdne byl systém odstaven, protože bylo potřeba přesunout data ze starého registru, který spravovalo ministerstvo vnitra.

Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se nevyhnuly žádnému z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám