Hlavní obsah

Výroba osobních aut v Česku za pololetí rekordně stoupla

Praha
Aktualizováno

V Česku se za letošní první pololetí vyrobilo rekordních 662 529 osobních vozidel, což je o 4,8 procenta více v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Nárůst byl však pomalejší než v prvním čtvrtletí, kdy se jednalo o 14procentní nárůst. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Auta na parkovišti ve střeženém areálu Škoda Auto

Článek

„Vývoj na evropských trzích, na které je směřována většina produkce vozidel vyráběných v České republice, není příznivý. Za první pololetí došlo k poklesu prvních registrací osobních automobilů o více než šest procent, což představuje pokles prodejů zhruba o 460 000 aut,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn. Podle něj je tak logické, že se této situaci musí pružně přizpůsobovat i evropská výroba vozidel.

Foto: ČTK

Přehled výroby osobních automobilů v Česku

Jak Jahn připomněl, přesto se jedná v tuzemsku o dosud nejvyšší výrobu osobních aut dosaženou za první pololetí roku. „Důležité je, že nedochází, tak jako v řadě jiných zemí, k poklesu produkce,“ dodal Jahn. Nárůst výroby zaznamenala Škoda Auto a Hyundai Nošovice, naopak kolínská TPCA ohlásila pokles.

Celková výroba silničních vozidel v Česku stoupla o 4,4 procenta na 675 754 vozů všech kategorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám