Hlavní obsah

Nový registr vozidel se vzpamatoval a funguje, tvrdí ministerstvo

Právo, Novinky, pit, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Situace kolem Centrálního registru vozidel (CRV) se na začátku týdne zlepšila. Podle Zdeňka Neusara z tiskového oddělení ministerstva dopravy systém funguje na všech pobočkách.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lidé čekají na služby Centrálního registru vozidel

Článek

„Na řadě míst tak dnes už odbavování žádostí probíhá standardním způsobem, na několika dalších místech pak mobilní týmy dodavatele a MD operativně pomáhají úředníkům metodicky a uživatelsky řešit situaci přímo na přepážkách tak, aby uspokojily žadatele,“ uvedl Neusar.

Podle zjištění ČTK ale přetrvávají například v Královéhradeckém kraji problémy. V Trutnově měli problémy především s databází osob při přehlašování aut. V Hradci Králové běží celý systém stále pomalu. V Náchodě registrovali potíže se zjišťováním údajů z evidence obyvatel.

Problémy hlásí i Jičín. „Aplikaci sice můžeme spustit a provádět zde některé úkony, během zadávání dat ale systém neustále hlásí chyby a následně při vytištění technického průkazu v něm jsou různé nesrovnalosti,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy Martin Duczynski s tím, že nechtějí vydávat lidem technické průkazy s chybami, proto do úplného zprovoznění nebudou žádné úkony provádět.

Dodavatelská firma ATS-Telcom dostala od ministerstva ultimátum, aby do minulého čtvrtku byl systém funkční. Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) následně situaci vyhodnotil s tím, že firmě se podařilo zprovoznit všechny důležité funkce CRV a že návrat ke starému systému by byl ještě daleko komplikovanější než setrvání u systému nového.

Sankce dva milióny za den

Ministerstvo dopravy bude po dodavatelské firmě nicméně požadovat zaplacení sankcí. Jejich výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně splní zadání a zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy lze požadovat dva milióny korun za každý den, kdy systém neběží správně.

Lidé, kterým v souvislosti s problémy nového registru vozidel vznikla škoda, se mohou podle Neusara obracet buď přímo na ministerstvo dopravy, nebo případně na registrační místo, tedy správní úřad, jenž měl vozidlo zaregistrovat či přeregistrovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám