Hlavní obsah

Vyšetření manipulace s klíčovými sazbami je prioritou, tvrdí EK

Lisabon

Vyšetření manipulace s klíčovou londýnskou sazbou Libor je pro Evropskou komisi prioritním úkolem. Řekl to komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Po šokujícím odhalení manipulace má komise podle něj obavy, že na trhu existuje kartel, který rozhoduje i o dalších sazbách. Týkat by se prý mohl i klíčové sazby v Tokiu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

„My se zaměřujeme na podezření z kartelu, včetně protizákonné dohody o stanovování sazeb. Pokud se tyto obavy potvrdí, učiníme nezbytná opatření k tomu, abychom kulturu v bankovním sektoru co nejdříve změnili,“ podotkl Almunia.

Komisař uvedl, že vyšetřování se nezaměřuje pouze na manipulaci se sazbou Libor, ale i na další případy manipulace. Ty podle něj zahrnují i sazby Euribor a Tibor. První z nich je rozhodující pro stanovování úroků v eurech, druhá pak v japonských jenech.

Skandál kolem manipulace s mezibankovní sazbou Libor, od které se odvozují úrokové sazby úvěrů v řádu mnoha biliónů dolarů na celém světě, se objevil už dřív a znovu na povrch vyplaval koncem června.

Vyšlo totiž najevo, že britská banka Barclays v této souvislosti zaplatila úřadům ve Velké Británii a v USA pokutu skoro 450 miliónů dolarů (asi 9,1 miliardy korun). Rezignaci kvůli tomu oznámil předseda správní rady banky Marcus Agius, stejně jako výkonný ředitel Bob Diamond.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám