Hlavní obsah

Meziroční inflace vzrostla na 3,5 procenta, podražily potraviny a cigarety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inflace v červnu zrychlila meziročně růst na 3,5 procenta. V květnu to bylo 3,2 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,2 procenta, a to zejména kvůli růstu cen potravin a tabákových výrobků. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici přitom odhadovali meziroční růst ve výši 3,4 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Rostoucí vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v červnu měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, zatímco vliv cen v oddíle bydlení, voda, energie, paliva se snížil," uvedl ČSÚ. To bylo podle statistiků způsobeno snížením meziročního růstu cen zemního plynu na 16,1 procenta ze 25,1 procenta z důvodu jejich zvýšení od června loňského roku.

Zrychlení meziročního cenového růstu tak způsobily zejména ceny potravin. Zelenina zdražila o 18,5 procenta, ovoce o 10,4 procenta, vejce o 60,7 procenta, drůbež o 4,5 procenta a sýry o 4,5 procenta. Ceny tabákových výrobků byly o 3,1 procenta vyšší, alkoholické nápoje zdražily o 2,4 procenta. Ceny elektřiny byly vyšší o 4,2 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,5 procenta, tepla a teplé vody o 8,6 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 5,7 procenta, z toho regulované o 13 procent a tržní o 2,4 procenta.

Ceny oděvů a elektroniky klesly

Na snižování meziročního cenového růstu nejvíce působily ceny oděvů, které klesly o 3,4 procenta. Přístroje a spotřebiče pro domácnost zlevnily o 5,4 procenta, nářadí, nástroje a potřeby pro dům a zahradu o 6,6 procenta. Ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat klesly o sedm procent a ceny mobilních telefonů byly o 9,3 procenta nižší, uvedl ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám