Hlavní obsah

Letošní sklizeň obilí klesne téměř o pětinu, řepky bude více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) měla být o 18,6 procenta nižší než loňská rekordní produkce a měla by činit 5,865 miliónu tun. Úroda řepky má vzrůst o 6,7 procenta na 1,117 miliónu tun. Loni zemědělci v Česku sklidili celkem 8,285 miliónu tun obilí, což bylo o 20,5 procenta meziročně více. Loňský rok tak byl z hlediska úrody čtvrtým nejúspěšnějším rokem za posledních 20 let.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Očekávaná sklizeň je o 5,7 procent nižší než pětiletý průměr. Na jejím propadu se podílejí především nízké předpokládané výnosy všech základních obilovin v důsledku nepříznivého vývoje počasí, uvedl ČSÚ.

Průměrný hektarový výnos obilovin by podle statistiků měl dosáhnout 4,43 tuny, což by v porovnání s rokem 2011 bylo o 17 procent méně. Jejich osevní plocha meziročně klesla o dvě procenta na 1,323 miliónu tun. Snížila se plocha ozimů, které byly po špatném přezimování částečně zaorávány a nahrazovány jarními obilovinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám