Hlavní obsah

Z funkce odstoupil ředitel největší kyperské banky

– Nikósie

Z funkce v úterý odstoupil generální ředitel největšího kyperského bankovního domu Bank of Cyprus Andreas Eliades. Důvod svého kroku nespecifikoval, v rezignačním dopise ale kritizoval nedostatečnou koordinaci při řešení bankovní krize v celé eurozóně. Kypr požádal minulý měsíc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc, zejména kvůli nutnosti rekapitalizovat domácí banky, které kvůli dluhové krizi v Řecku utrpěly těžké ztráty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Eliades vedl Bank of Cyprus osm let a vedl její expanzi na řecký trh, která se ale po vypuknutí krize ukázala jako osudná. Banka na konci minulého měsíce překvapila trhy a vládu žádostí o státní finanční podporu při své rekapitalizaci.

Kyperská vláda požádala o mezinárodní pomoc 25. června a hlavním důvodem byla potřeba získat nový kapitál pro druhou největší banku Popular Bank. Ta potřebuje 1,8 miliardy eur (zhruba 46 miliard Kč). K ní se později připojila Bank of Cyprus požadavkem na 500 miliónů eur. Obě banky utrpěly loni rekordní ztráty v důsledku organizovaného odpisu hodnoty řeckých státních dluhopisů. Ztráta Bank of Cyprus dosáhla 1,4 miliardy eur.

V rezignačním dopise správní radě si Eliades stěžoval na slabou koordinaci v bankovní krizi, konkrétnější však nebyl. "Problémy, které nyní v Evropě zažíváme, jsou mimořádně obtížné a vyžadují společnou mobilizaci všech, v bankách i mimo ně. To, co ale kolem nás vidíme, ukazuje, že žádná taková mobilizace neexistuje," napsal.

Kypr by mohl podle odhadů potřebovat až deset miliard eur, což je až 60 procent hrubého domácího produktu země. Z toho na rekapitalizaci svých dvou největších bank bude země žádat o nejméně 2,3 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám