Hlavní obsah

Rusko se stane členem WTO, připojení schválili ruští zákonodárci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se po 18 letech jednání stane plnoprávným členem Světové obchodní organizace (WTO). Ratifikaci dohody o připojení Ruska k této organizaci v úterý schválili ruští zákonodárci. Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo WTO.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Poslanci ruské dumy schválili vstup země do Světové obchodní organizace (WTO).

Článek

Světová obchodní organizace schválila přijetí Ruska mezi své členské země již loni v prosinci. Plnoprávným, 156. členem organizace se stane Rusko 30 dní po ratifikaci dohody. Rusko je devátou největší ekonomikou světa.

Rusko musí kvůli členství ve WTO postupně snížit dovozní cla na 7,8 procenta z deseti procent a otevřít zahraničním investorům některá odvětví ekonomiky, jako jsou telekomunikace. Bankovní sektor však zatím může chránit před plnou zahraniční kontrolou. Rusku se rovněž podařilo ochránit lukrativní podpory pro domácí automobilový průmysl a vyjednat dlouhé přechodné období pro snižování státní pomoci farmářům.

Protesty proti členství

Ne všichni však členství ve WTO vítají. Před budovou Státní dumy se v úterý sešli aktivisté, včetně kolika poslanců komunistické strany, kteří proti členství protestovali. Tisíce ruských podnikatelů se obávají, že nízká dovozní cla a omezení podpor poškodí jejich podnikání.

Vláda naopak tvrdí, že pravidla WTO pomohou odstranit nevýkonné hráče z trhu a ruské společnosti a jejich produkty se stanou v zahraničí více konkurenceschopnými, napsala agentura Reuters.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Organizace zahrnuje 155 členů, včetně České republiky. Po přijetí Ruska bude zastřešovat 97 procent světového obchodu.

Reklama

Související články

Rusku a Gruzii se otevřely dveře do WTO

Členy Světové obchodní organizace (WTO) se mohou stát Rusko a Gruzie. Ve středu podepsaly souhlas s posledními požadovanými podmínkami. Uvedla to agentura...

Výběr článků

Načítám