Hlavní obsah

Recese v Řecku je hlubší, než se čekalo. Na úspory chce více času

– Atény

Řecká ekonomika se letos nachází v hlubší recesi, než se původně předpokládalo. Z toho vyplývá, že na zavedení dohodnutých úsporných opatření bude potřebovat více času. Po jednání s věřiteli Řecka to uvedl lídr tamních socialistů Evangelos Venizelos. Řecko bude na zavedení úspor podle Venizelose možná potřebovat až tři roky navíc.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Šéf řeckých socialistů PASOK Evangelos Venizelos

Článek

Řecko má v rámci druhého záchranného programu slíbenou finanční pomoc v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 biliónu korun). Věřitelé jsou ale ochotni další část úvěru uvolnit jen pod podmínkou, že Atény změní dosavadní postup. Úspory jsou mezi obyvateli krajně nepopulární, což vládu konzervativců nutí odolávat nepokojům v ulicích.

Venizelos požadavek vlády prezentoval na schůzce s představiteli takzvané trojky mezinárodních věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Věřitelé jsou nespokojeni s tím, že Řecko v reformách polevuje.

Venizelos, jehož strana PASOK je teď jedním ze tří koaličních partnerů v nové řecké vládě, původní podmínky záchranného programu dojednával. Tehdy ale ještě jako ministr financí v předchozí vládě. Od té doby změnil postoj a požaduje, aby mělo Řecko na zavedení změn o tři roky více času.

Reklama

Výběr článků

Načítám