Hlavní obsah

Španělsko opět utáhne opasky, podle premiéra je to nepříjemné

– Madrid

Španělská vláda přijme v nejbližších dnech další úsporná opatření. Na konferenci nedaleko Madridu to podle agentury Reuters řekl španělský premiér Mariano Rajoy. Eurozónu zároveň vyzval, aby co nejrychleji uvedla v život dohodu o pomoci španělským bankám.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

„V následujících dnech přijmeme další rozhodnutí ke snížení rozpočtového schodku. Musíme to učinit znovu,“ prohlásil Rajoy. Podle něj jde o velmi „nepříjemné“ rozhodnutí, které nikoho nepotěší. Premiér rovněž zdůraznil, že 17 španělských autonomních regionů musí prohloubit své úsilí ohledně snižování výdajů.

Nová úsporná opatření nejspíš budou obsahovat i zvýšení daně z přidané hodnoty či seškrtání nejrůznějších výhod pro státní zaměstnance.

Španělské finance se vymkly kontrole během hospodářské krize. Po prudkém propadu cen nemovitostí se celá řada bank ocitla blízko bankrotu. Španělská vláda nakonec byla nucena požádat eurozónu o mnohamiliardovou pomoc pro bankovní sektor.

Nedůvěra investorů však zdražuje obsluhu španělského dluhu a nadále zhoršuje již tak špatnou situaci v zemích platících jednotnou evropskou měnou. Jihoevropskou zemi navíc drtí obrovská nezaměstnanost, která se blíží k 25 procentům.

Španělsko v loňském roce značně překročilo plánovaný schodek HDP, který skončil ve výši 8,9 procenta. Vláda premiéra Rajoye se letos usilovně snaží srazit schodek na 5,3 procenta, k čemuž se zavázala Evropské unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám