Hlavní obsah

Evropská centrální banka snížila úrokovou sazbu na 0,75 procenta

Brusel
Aktualizováno

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) snížila ve čtvrtek základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,75 procenta. Analytici tento krok kvůli klesající ekonomice očekávali.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Banka sazbu snížila, protože důvěra v ekonomiku eurozóny je stále slabá a oblast sužuje dluhová krize. Tento týden se ukázalo, že sektor služeb v eurozóně se v červnu propadal a podle průzkumu Markitu klesla důvěra obchodníků v celou oblast.

ECB snížila o stejnou hodnotu rovněž depozitní sazbu, ta je nyní nulová.

Britská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Rozhodla se však obnovit kvantitativní uvolňování měnové politiky. Do ekonomiky tak napumpuje dalších 50 miliard liber (1,6 biliónu Kč).

Peníze banka použije na nákup dluhopisů, aby tak pomohla domácímu hospodářství z recese.

Britská ekonomika se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátila do recese, protože hrubý domácí produkt zaznamenal mírný pokles druhé čtvrtletí za sebou.

I Čínská lidová banka snížila úrokové sazby, což naznačuje, že růst ekonomiky se zpomalil více, než země čekala. Sazba na roční půjčku klesla o o 31 setin procentního bodu na 6 procent. Depozitní sazbu snížila o čtvrt procenta na tři procenta. je to už druhé snížení sazeb za měsíc. Předtím byly tři roky nezměněné.

Reklama

Výběr článků

Načítám