Hlavní obsah

Turisté zkrachovalé cestovky: Turci po nás chtěli doplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace turistů uvízlých v Turecku po vyhlášení úpadku pražské cestovní kanceláře CK Globaltour je obtížná. Jak uvedl ve čtvrtek pro Novinky přímo z místa jeden z nich, turecká strana požaduje doplatek ve výši několika set eur. Nakonec by jim měla pomoci pojišťovna.

Foto: Profimedia.cz

Turecko je oblíbenou turistickou destinací.

Článek

"Včera jsem komunikoval s Českou podnikatelskou pojišťovnou (ČPP), protože tady po nás turecký zprostředkovatel ubytování chtěl doplatit 300 eur za nezaplacené služby, jinak že nás vystěhuje,“ informoval jeden z turistů Novinky. To odpovídá zhruba 7500 korunám. Zmíněná cestovka měla totiž u ČPP sjednáno pojištění pro případ úpadku.

ČPP mu však sdělila, ať nic neplatí, že hotelu pošlou garanční dopis. "Jestli to však hotel nebude akceptovat, zaplatit budeme muset, ale přímo hotelu, a ČPP nám to prý pak doma refunduje,“ dodal turista a a upřesnil, o jaké se jedná částky: "Doplatek do středy by činil 480 eur a ne 300 eur. Turečtí zprostředkovatelé by z vybraných peněz zaplatili v hotelu 240 eur za pobyt do neděle a 60 eur by si nechali na nějaké transfery."

Poté ale dvojice uvedla, že by pojišťovna měla do hodiny zaplatit hotelu za pobyt.

"My máme pobyt zaplacený od středy, jsme tu na deset dní, zatímco ostatní na osm," upřesnila dvojice, která je v hotelu sama. "Tady v tomto resortu je ještě jeden pár a další tři dvojice jsou v hotelu vzdáleném pět kilometrů." I tato rozptýlenost komplikuje klientům zkrachovalé cestovky jednání.

Foto: Novinky

Vzkaz pro turisty

Dvojice ani netuší, kdy se bude vracet zpátky do Česka. "Nevíme, kdy budeme odlétat, náhradní letoun má letět v neděli, ale my jsme tu měli být do středy. Navíc netušíme, jestli se tam případně vůbec vejdeme."

Krach postihl 50 turistů 

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří České republiky se v zahraničí nachází 50 klientů, dalších 200 mělo již dovolenou koupenou. Odkazoval tak na informaci majitelky cestovky Heleny Pošvářové.

Foto: Novinky

Hosty čekal po krachu Globaltouru na dveřích nepříjemný vzkaz.

Jak uvedl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), cestovní kancelář pro klienty v Turecku zajistila zpáteční dopravu u letecké společnosti Sky Airlines.

CK Globaltour byla podle ACČKA menší cestovní kanceláří, která se specializovala na prodej leteckých zájezdů do Turecka. Vlastníkem CK se základním jměním 200 000 korun je jedna fyzická osoba.

Letos jde o čtvrtou cestovní kancelář, která vyhlásila úpadek. Před ní se do finančních potíží dostaly CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám