Hlavní obsah

O machinacích s mezibankovními sazbami věděl i viceguvernér anglické banky

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Skandál s ovlivňováním mezibankovních sazeb LIBOR, za které si banky navzájem půjčují peníze, se ve Velké Británii v úterý večer dále rozrostl. Šéf banky Barclays Bob Diamnod, který kvůli němu pod tlakem odstoupil, uvedl, že o machinacích věděli viceguvernér centrální Bank of England i vysocí představitelé předchozí labouristické vlády, uvedl list Financial Times. Diamond ve středu vypovídal před poslanci.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Budova banky Barclays

Článek

Diamond při výpovědi nepřišel s žádnými šokujícími tvrzeními. Odsoudil chování zaměstnanců banky, kteří to dělali. Hájil se, že jak to banka před třemi lety zjistila, začala problém řešit. Přiznal, že s ním mluvil viceguvernér, ale popřel, že by to bral jako příkaz změnit sazbu.

Diamond, který původně odmítl odstoupit, odešel ze své funkce, když ho k tomu vyzval guvernér Bank of England Mervyn King a lord Turner z Úřadu pro finanční služby. To samé řekli výkonnému řediteli Barclays Marcusovi Agiusovi, který také odstoupil. [celá zpráva]

Po odchodu ale banka Barclays uvedla, že do skandálu byl zapleten i viceguvernér Bank of England Paul Tucker a přední členové předchozí labouristické vlády. Zveřejnila dokumenty, které naznačují, že vláda o manipulaci nejen věděla, ale zřejmě i schvalovala.

Banka zveřejnila prohlášení o rozhovoru Diamonda s Tuckerem z roku 2008. Diamond si z tohoto rozhovoru udělal zcela výjimečně poznámky. Tucker v něm totiž dal najevo obavy vlády ohledně nastavení sazby LIBOR a dodal, „že nemuselo vždy být potřeba, aby byla tak vysoko, jako je nyní.“ Krátce poté Barclays snížila sazby. Oba si na téma sazby vyměnili i e-maily.

Banka Barclays hýbala se sazbami od roku 2005, což jí mělo zvýšit zisky. Dále to činila v roce 2008, kdy získávala prostředky od fondů z Blízkého východu a ne od vlády jako jiné finanční ústavy.

Centrální banka i labouristé machinace popírají

Tucker i Bank of England se k obvinění banky nechtěli vyjádřit, ale nepřímo je odmítli. Odvolali se na dohodu, podle které má banka Barclays za machinace se sazbou LIBOR zaplatit americkým i britským úřadům LIBOR 450 miliónů dolarů [celá zpráva]

V dohodě, která zmiňuje i tyto rozhovory, je uveden závěr, že nebyla dána ze strany Bank of England žádná instrukce ohledně snížení sazby LIBOR.

Bývalý ministr labouristické vlády lord Myner řekl: „Mohu docela kategoricky říci, že jsem nemluvil s Tuckerem ani s nikým Bank of England o nastavení sazeb LIBOR. Dodal, že je přesvědčen, že ani nikdo z ministerstva financí pod Alistairem Darlingem nic takového neudělal.

List Daily Mail ale v úterý zveřejnil vyjádření finanční poradkyně vlády baronky Vaderové, která uvedla, že by bylo dobré, kdyby sazby byly nízké.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám