Hlavní obsah

Vláda žene lidi za nákupy do ciziny, tvrdí odboráři

Právo, Jiří Vavroň

Stále více Čechů jezdí často i desítky kilometrů za běžnými nákupy do ciziny. Důvodem je podstatně levnější zboží než v Česku. Na běžném týdenním nákupu potravin, drogerie a dalšího spotřebního zboží tak ušetří stokoruny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Článek

Česko tak vlastně přispívá k ekonomickému růstu jiných zemí. I to je podle největší odborové ústředny – Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) – důsledek zvýšení DPH a dalších reforem. Současná vláda těmito opatřeními žene podle odborů lidi za nákupy do ciziny.

Vládou očekávaný větší přínos peněz z vyšší daně z přidané hodnoty do státní poklady je naprosté fiasko, peněz se vybírá méně, uvádí se v ekonomické analýze Vize ČMKOS, kterou v pondělí největší odborová ústředna představila veřejnosti.

„Vyčítají nám, že jen kritizujeme, odbory proto připravily vlastní program východisek ze současné situace, který nyní předkládáme veřejnosti a podnikatelům k diskusi,“ řekl šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil při jeho představení.

Vláda není podle odborů schopná podpořit ekonomický růst, naopak podlamuje koupěschopnost občanů, snižuje příjmy rozpočtu, stanovuje si nereálné cíle a žene zemi do ekonomické destrukce. „Její plán na stabilizaci veřejných financí nemá šanci,“ dodal Zavadil.

Jen ve výběru DPH uniká podle makroekonoma ČMKOS Martina Fassmana ročně 10 až 15 miliard.

Vize odborů

Pro změnu situace je klíčové zastavení vládních reforem, zejména vládní koncepce penzijní a daňové reformy. Jinak by například mohlo příští rok chybět v rozpočtu 20 miliard korun. Dalších 20 miliard ubude po roce 2014 kvůli daňové reformě. Firmy by měly mít vyšší daně o jeden či dva body s omezením výjimek a podnikatelé by neměli nakupovat auta bez DPH.

Vietnamská a čínská diaspora dnes ovládá kolem poloviny počtu malých smíšených obchodů v zemi. Zcela běžně nakupují v obchodních řetězcích zboží, které pak prodávají se svojí přirážkou, z níž se již neodvádí žádná DPH, uvádí materiál ČMKOS. Problém s únikem desítek miliard by řešilo zavedení kontrolních registračních pokladen.

Podle Fassmana je ale před přijetím jakéhokoli opatření nutné nejdříve skutečně zatočit s korupcí. „Aby se nestalo, že se ušetřené peníze opět rozkradou,“ řekl Fassman.

Odboráři rovněž navrhují pro příští roky zastavit snižování schodku státního rozpočtu a nechat ho na 110 či 120 miliardách korun. V dalším omezování deficitu by se pokračovalo až po nastartování ekonomického růstu.

Kalousek: Je to politický program

Jsou to legitimní požadavky hodně levicové politické strany, řekl v České televizi v reakci na Vizi odborů ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jsou to výlučně politické požadavky. Až politická strana s těmito požadavky vyhraje volby, ať je legitimně prosazuje, tvrdí ministr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Prosazování obdobných požadavků odbory však má za cíl, aby vláda, která vzešla z voleb, začala prosazovat politiku poražených stran, dodal Kalousek.

Vláda podle dřívějších vyjádření Kalouska rozhodně neustoupí od politiky stabilizace veřejných financí a snižování zadlužení. Schodek rozpočtu pro příští rok nesmí překročit tři procenta HDP.

Reformy prosazované vládou ale ekonomice neprospějí, spíše prohloubí skryté dluhy, varují odboráři. Podle ČMKOS je nutné především znemožnit legalizaci korupčních příjmů pomocí majetkových přiznání a povinnou registrací děděného majetku i dědickou daní.

Lichva se dá podle odborářů zase omezit stanovením úroků z úvěrů – nesměly by překročit například pětinásobek inflace.

Podle Fassmana další miliardy z rozpočtu může odsát i výpadek peněz z evropských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám