Hlavní obsah

Řecko má nového ministra financí, přezdívá se mu pan Euro

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Do křesla ostře sledovaného postu řeckého ministra financí byl v úterý jmenován ekonom Janis Sturnaras. Vystřídal tak Vasilise Rapanose, který kvůli podlomenému zdraví vydržel na tomto postu pouze několik dnů. Uvedl to server BBC.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Nový řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

„Premiér Antonis Samaras se rozhodl jmenovat profesora ekonomie Aténské univerzity Jannise Sturnarase ministrem financí," píše se v prohlášení úřadu premiéra.

Pětapadesátiletý Sturnaras, který rovněž šéfoval ekonomickému institutu IOBE, je považován za stoupence ekonomického liberalismu, jenž by měl podporovat prosazování jednotlivých strukturálních reforem.

V jihoevropské zemi je znám pod přezdívkou „pan Euro“ a účastnil se vyjednávání, na jehož základě vstoupilo Řecka v roce 2001 do eurozóny.

„Sturnaras je vážený a respektovaný člověk, který by měl na trzích navodit důvěru a optimismus. Dostává se však do špatné vlády, v níž rozhazovační politici obsadili klíčové pozice," nechal se slyšet analytik John Loulis, podle nějž bude muset s nimi svést tvrdý boj. „Vstupuje do vlčího doupěte a nepřežije bez pevné podpory předsedy vlády,“ dodal Loulis.

Sturnaras byl rovněž hlavním ekonomickým poradcem bývalého premiéra Kostase Simitise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám