Hlavní obsah

Evropa v krizi omezuje pomoc nejchudším zemím

Novinky, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Evropská dluhová krize má vážný dopad na pomoc chudým zemím, uvedla organizace Data, která pomoc monitoruje. Nejvíce v rozpočtovém roce 2010/11 pomoc omezily Španělsko a Řecko, celkově ale byla omezena o 1,5 procenta, uvedla BBC.

Foto: Martin Lara Reyna , Reuters

Humanitární pomoc pro Haiti

Článek

Podle Data jde o první pokles pomoci za deset let. Zpráva upozorňuje, že “mezi těmi, kteří nesou tlak krize evropské ekonomiky, jsou i jedni z nejchudších lidí na světě“.

„Jak se do Evropy zakusují úsporná opatření, můžeme nyní vidět, že to má dopad na programy zachraňující životy,“ uvádí dále zpráva. Španělsko ve fiskálním roce 2010/2011 o třetinu zmenšilo výdaje na pomoc chudým zemí. Program Madridu byl přitom šestý největší v Evropě, Řecko pak svůj mnohem menší program pomoci osekalo o 40 procent.

Zpráva byla zveřejněna v době, kdy lídři EU vyjednávají podoby rozpočtu EU na příštích sem let.

Mnohé země ani zdaleka nedávají na pomoc OSN doporučených 0,7 procenta příjmů, třeba Německo poskytuje 14 miliard dolarů, což je 0,39 procenta, Velká Británie 13,5 miliardy což je 0,55 % a Francie 12 miliard, tedy 0,42 %.

Trendu vývoje omezování pomoci se obávají zejména africké země jako jsou Mozambik, Tanzanie a Malawi.

Pomoc je však často kritizována jako neefektivní a také nestimulující. Jako příklad je uváděno, že Haiti nemá důvod budovat dobré nemocnice, když nejlepší tam provozují Lékaři bez hranic, a Čad nebude vrtat sám studně, když ty nejlepší má od Oxfamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám