Hlavní obsah

Pád eurozóny by Němce tvrdě zasáhl, hlásá krizový scénář

Právo, DPA, mcm, CNN

Kdyby se eurozóna zhroutila, Německo by to tvrdě pocítilo. Jeho váznoucí hospodářský růst by se zhroutil, nezaměstnanost by „vystřelila“ prudce vzhůru. Oznámil to týdeník Der Spiegel s odvoláním na údajný krizový scénář německého ministerstva financí.

Foto: Bundesregierung/Guido Bergmann/Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Jen v prvním roce po opuštění eura a po zavedení čistě německé měny by ekonomika klesla o deset procent a nezaměstnanost by přesáhla hranici pěti miliónů lidí. „Posuzováno podle těchto scénářů se ještě dražší záchrana Řecka a dalších slabých zemí eurozóny jeví jako menší zlo,“ řekl listu nejmenovaný činitel ministerstva, který uvedl, že krizový scénář byl dosud utajován v obavě, že pak by se náklady na záchranu eura nedaly kontrolovat.

Lidé nevěří, že Řecko splatí dluhy

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble otevřeně prohlásil, že Řekové by konečně měli přestat žádat o úlevy. „Nejdůležitějším úkolem, který má před sebou nový premiér Samaras je schválit dohodnutý program (škrtů a úspor) rychle a bez dalšího prodlení, místo toho, aby se ptal, co dalšího mohou ostatní udělat pro Řecko,“ řekl.

Ochotu k úlevám oslabuje nedělní informace řeckého týdeníku To Vima. Podle něj Atény porušily v letech 2010 a 2011 dohodu s EU a MMF. Přestože Řecko slibovalo snížení stavů, zaměstnalo tehdy 70 tisíc nových lidí.

Obyvatelé Německa, Francie, Španělska a Itálie už ztratili důvěru, že Atény dluhy splatí. Podle průzkumu německého Ifop si to myslí většina dotázaných z těchto zemí. I v Itálii, která je „nejoptimističtější“, si dvě třetiny lidí myslí, že půjčené peníze už neuvidí. Ve Španělsku sdílí tento názor 72 procent tázaných, v Německu 84 procent a ve Francii dokonce 85 procent.

Většina dotázaných v Německu (78 procent) a ve Francii (65 procent) je přesvědčena, že by bylo lépe Řecko z eurozóny prostě vyhodit. Italové a Španělé jsou opatrnější, protože tuší, že jednou by mohl někdo z eurozóny vyhazovat i je. Tvrdý zásah proti Řecku proto podporuje „jen“ 51 procent Španělů a 49 procent Italů.

Eura se přitom žádná z těchto zemí sama vzdát nechce. Ve Španělsku je pro tuto myšlenku pouze 25 procent lidí, ve Francii 26 procent a v Itálii 28 procent. I v Německu, kde zaznívají nejostřejší výpady vůči jednotné měně, je podle Ifop pro zavedení marky 39 procent tázaných.

Samaras na summit Unie nedorazí

Kvůli operaci očí nedorazí nový řecký premiér Antonis Samaras na summit EU. Ušetří si přímý střet s šéfy Unie, kteří dávají najevo, že nechtějí zmírňovat podmínky pomoci pro jeho zemi.

Samaras ohlásil operaci poškozené rohovky koncem minulého týdne a v sobotu ji absolvoval. Až v neděli přišla zpráva, že na klíčový summit nepojede. „Jeho doktoři přikázali, aby necestoval a zůstal pár dní doma,“ řekl mluvčí vlády.

Nový ministr financí Vassilis Rapanos kvůli zdravotním problémům dokonce ani nesložil přísahu. Ještě než slavnostní akt začal, musel být v pátek odvezen do nemocnice, kde i nadále zůstává.

Anketa

Měla by se eurozóna Řecka zbavit?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 21910 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám