Hlavní obsah

Na dovolené si za své peníze koupíte méně než vloni, koruna neposílí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká měna je letos v polovině června o více než korunu slabší v porovnání se stejným obdobím loňského roku ve vztahu k euru. K americkému dolaru je oslabení ještě výraznější, tam rozdíl činí zhruba tři koruny. Novinky oslovily jednotlivé analytiky s dotazem, jaký vývoj se dá v období prázdnin a s tím spojených dovolených v zahraničí očekávat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Před finanční krizí jsme mohli každoročně vidět sezónní oslabení koruny v letních měsících v důsledku sezónního odlivu dividend a odjezdu Čechů na dovolené,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Nyní ale vývoj koruny primárně ovlivňuje situace v eurozóně. Vzhledem k tomu, že se naplnil pozitivní scénář, kdy Řecko přinejmenším krátkodobě zůstane v eurozóně, Franče očekává, že koruna posílí, a to na 24,60 CZK/EUR v září ze současných 25,40 CZK/EUR. Také bude záležet na středečním rozhodnutí americké centrální banky (Fed). „Pokud přijde s dalším monetárním stimulem, bude to podpora pro českou korunu,“ doplnil Franče.

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin by se česká měna letos o prázdninách měla pohybovat na hodnotách o korunu slabších, než jak tomu bylo loni. „V roce 2011 se v letních měsících euro dalo koupit v pásmu 24,15 až 24,45 EUR/CZK. Pro letošní rok vidím kurzy v širším pásmu kolem hranice 25,50 korun za euro,“ sdělil Volf. Pokud jde o dolar, i v dalších týdnech se jeho oslabení nečeká a americká měna by se nadále měla obchodovat nad magickou hranicí 20 korun.

Devizy raději koupit co nejdřív

„Vzhledem ke zvýšenému riziku a k více klíčovým faktorům se jeví jako lepší a jistější varianta koupit devizové prostředky na dovolenou v blízkém termínu,“ doporučuje Volf, podle nějž bude mít vliv na kurzy výše půjčky Španělska pro tamní banky, zda Fed provede další kvantitativní uvolňování a výše úroků z dluhopisů rizikových evropských zemí.

Jak uvedl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky, výhled koruny na letní měsíce příliš optimisticky nevypadá, a to zejména z důvodu nejisté situace ohledně evropské dluhové krize. „V současné době je tak poměrně obtížné nalézt argumenty, které by poslaly korunu k silnějším úrovním a zlevnily tak nákupy eura a dolaru,“ domnívá se Frayer.

Možné oslabení koruny by nicméně mělo být v řádu několika desítek haléřů, což vzhledem k celkové ceně zájezdů a útratám turistů představuje pouze zanedbatelnou částku.

Reklama

Výběr článků

Načítám