Hlavní obsah

Obama podpořil plány eurozóny na řešení krize

Los Cabos
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý večer vyjádřil přesvědčení, že Evropané zvládnou dluhovou krizi eurozóny. V projevu po závěru summitu skupiny G20 v mexickém Los Cabos podpořil plány eurozóny, i když připustil, že nemá žádný zázračný recept, které by vše vyřešil během týdnů či měsíců.

Foto: Jason Reed , Reuters

Americký prezident Barack Obama na summitu G20

Článek

"Podle toho, co jsem slyšel od evropských vůdců při jednáních, tak chápou, co je v sázce, chápou, že je nezbytné, aby podnikli smělé a rozhodné kroky. Jsem přesvědčen, že mohou tuto zkoušku splnit." Současně ale upozornil: "Žádný z těchto kroků nebude zázračným řešením, který celou tuhle věc úplně vyřeší...během dvou týdnů či dvou měsíců. Ale každý krok ukazuje na fakt, že Evropa směřuje spíše k další integraci než k rozpadu."

V závěrečném komuniké skupiny G20 stojí, že se musí udělat všechna nutná opatření, aby se ochránila eurozóna: „Členové eurozóny z G20 udělají všechny nezbytná opatření, aby zabezpečili celistvost a stabilitu oblasti, zlepšili fungování finančních trhů a přeťali se smyčku zpětné vazby mezi bankami a vůdci."

Podpora fiskální unii a růstu

Komuniké podporuje i plán fiskální unie: „Podporujeme záměr zvažovat konkrétní kroky k více integrované finanční struktuře.“ Ta by zahrnovala společný dohled nad bankami, řešení situace zkrachovalých bank a záruky na vklady. Spolu s rozpočtovou disciplínou a podporou růstu to představuje "důležité kroky k větší fiskální a ekonomické integraci".

Kladně se komuniké staví i k prorůstovým opatřením. "Zavazujeme se přijmout opatření na posílení poptávky, podporu světového růstu a obnovení důvěry," uvádí závěrečné prohlášení schůzky bez dalších podrobností. Současně připomíná pokračování úsilí o "omezování rozpočtové nerovnováhy".

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký ministr financí Timothy Geitner na summitu G20

Americký ministr financí Timothy Geithner řekl, že posílení rámce pro vytvoření fiskální a bankovní unie pomůže obnovit Evropě ekonomický růst. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová prohlásila, že "byla zasazena semínka celoevropského plánu oživení". "Nezáleží na tom, jestli to bude trvat dlouho, musí se to udělat dobře," řekla.

Foto: Henry Romero, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová na summitu G20

Vedoucí představitelé zemí skupiny už ocenili plán rekapitalizace španělských bank.

Řecko musí plnit závazky

Merkelová ale zdůraznila v době, kdy se sestavuje řecká vláda, že Řecko musí splnit své závazky. To znamená pokračovat v tvrdých škrtech, jimiž je podmíněna pomoc EU a MMF.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Francois Hollande na summitu G20

Francouzský prezident François Hollande se vyslovil skepticky k možnosti prodloužení lhůt pro splnění řeckých závazků, protože by to podle něj znamenalo větší výdaje z prostředků Evropské unie. Podle něj je třeba hledat jiné cesty, jak Řecku pomoci. Řečtí socialisté, kteří by měli podpořit vládu konzervativní Nové demokracie, sice podporují politiku škrtů, ale chtějí, aby se vše rozložilo do delšího období a dopad byl na Řeky mírnější. [celá zpráva]

Hollande také oznámil, že očekává příští rok přijetí kontroverzní daně z finančních transakcí.

Spor o Falklandy

Britsko-argentinský spor o Falklandy vedl v úterý k napjaté výměně názorů mezi britským premiérem Davidem Cameronem a argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou. Podle argentinského ministra zahraničí Hectora Timermana přišel Cameron za Fernándezovou, aby s ní mluvil o bankovních reformách a během rozhovoru jí vyzval, aby respektovala názor ostrovanů na budoucnost souostroví. Fernándezová se snažila mu odpovědět tím, že mu chtěla předat obálku s rezolucemi OSN vyzývajícími k dialogu o ostrovech. Cameron však "odmítl si obálku vzít, otočil se a odešel", uvedl Timerman.

Foto: Henry Romero, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu G20

Mluvčí Cameronova úřadu řekl, že Cameron ve skutečnosti neodmítl obálku převzít. Nebylo prý jasné, zda mu jí chce opravdu předat. Podle mluvčího jí řekl, že "nyní nenabízí plnou diskusi o Falklandách".

Reklama

Výběr článků

Načítám