Hlavní obsah

Adidas stahuje boty, které připomínají symbol otroctví

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Adidas kvůli sílící kritice rezignovala na uvedení nové kontroverzní sportovní obuvi na trh. Jak uvedla agentura AP, odpůrcům se nelíbí oranžová plastová obruč s řetězem, což prý evokuje symbol otroctví.

Foto: Adidas

Článek

Za vášněmi vzbuzující obuví je podepsaný známý americký módní návrhář Jeremy Scott a společnost  boty představila před nedávnem. Na trhu se měly objevit letos v srpnu. Jak společnost informovala, sportovní boty vyvolaly nejenom negativní, ale rovněž i pozitivní reakce.

„Omlouváme se, jestliže jsme tímto designem někoho urazili. Rušíme plány na uvedení této obuvi na trh,“ uvedla společnost v prohlášení.

Podle Adidasu jde o „módní jedinečnost“ a „nepředvídatelný a unikátní“ přístup ze Scottovy strany. V žádném případě nemají boty JS Roundhouse Mid co do činění se symbolem otroctví.

Samotný Scott se nechal slyšet, že se v tomto případě inspiroval plyšovou hračkou My Pet Monster, jejíž ruce poutají oranžové obruče. „Na moji práci měly vždycky nepopiratelný vliv nejrůznější hračky z dětství,“ uvedl pro agenturu AP návrhář narozený v americkém Kansas City.

I předchozí spolupráce Scotta a Adidas vykazovala jisté prvky výstřednosti, ať už šlo o tenisky s postavičkou Mickey Mouse nebo pandy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám